spa wellness Crna Gora Montenegro
remove_red_eye 844
favorite_border 0
share

Wellness, zdravlje i vježbanje

Zdravlje i wellness sastavni su dio održive budućnosti i bitno je da ljudi budu zdravi i fizički i mentalno kako bi napredovali. Wellness više nije jednostavna tjelesna vježba i prehrana već i pozitivnost, svjesnost, opuštanje i samopouzdanje, zapravo druga riječ za zdravlje, ali za zdravlje svih aspekata našeg bića.

Wellness se sve više uključuje i u zdravstvenu bit, pa tako zdravstvene ustanove koje se bave prevencijom i liječenjem u ponudi imaju i wellness programe i usluge. Na tržištu ima mnogo wellness ponuda, od wellnessa za dvoje pa do wellness masaža, rituala itd.

Wellness je savremeni model promocije zdravlja jer podržava životni stil koji razvija pozitivno zdravstveno ponašanje. U praksi, stručnjaci iz wellness organizacija nude programe i aktivnosti za zdravu i pravilnu prehranu, kretanje, njegu, odmor i relaksaciju, lični rast i razvoj (znanja i vještine za psihosocijalno zdravlje, poput upravljanja emocijama ili stresom, zabava i druženje…).

Saune, masaža, hidroterapije, pilinzi i slično su samo jedan maleni (ali također vrijedan) dio cjeline koji vam svakako može pomoći da se bolje osjećate i brinete o vlastitom zdravlju.

 

No, da bi bili zdravi morate i redovno vježbati i voditi brigu o vašem tijelu. Da bi vježbanje bilo kakvog tipa dalo željene rezultate potrebna je priprema i volja jer samo to daje bolje i brže rezultate. U pravilu nije bitno kada se vježba u toku dana, bitno je samo vježbati redovno.

Neko voli vježbati ujutro a neko kasnije u toku dana.

Dobro je naći jedan period u toku dana i vježbati u tom periodu. Nekom će možda odgovarati da vježba ujutro i na to gledati kao na jedan dobar početak dana. Dok će nekom više odgovarati da vježba kasnije u toku dana, možda predveče i kroz te vježbe završiti dan na jedan pozitivan način.

Samo treba misliti da se ne vježba odmah prije spavanja. Trebalo bi sve fizičke aktivnosti odraditi minimalno dva sata prije nego što legnete.

 

ŠTO JESTI PRIJE I POSLIJE TRENINGA?

Da biste dobili najviše koristi od vašeg treninga, morate jesti pravu vrstu hrane prije i nakon vježbanja.

  • Prije treninga

Zdravi ugljenohidrati  od cjelovitih žitarica i kompleksnih ugljenohidrati  kao što su pasulj ili skrobno povrće daju dugotrajnu energiju koja će vam pomoći da najbolje iskoristite svoje vježbanje. Proteini kao što su piletina, mliječni proizvodi niske masti i jaja takođe su dobri izvori energije prije treninga. Dobro dođe i povremena detoksikacija organizma kako bi se tijelo pročistilo i izbacilo toksine.

Izbjegavajte jesti slatka ili slana jela kako biste povećali energiju prije vježbanja jer takva hrana samo dodaje nepotrebne kalorije koje bi mogle spriječiti postizanje vaših ciljeva. Budite svjesni vremena i učestalosti vaših obroka kako biste bili sigurni da se ne osjećate previše puni ili previše gladni tokom treninga. Jedite male, uravnotežene obroke svakih 3 do 4 sata tokom dana kako biste održali visoku visinu energije. Takođe, održavajte energiju tako što ćete ostati hidratizirani i piti puno vode tokom dana.

 

  • Poslije treninga

Jesti proteine i ugljenohidrate 30-60 minuta nakon vježbanja omogućuje tijelu da učinkovito koristi hranjive stvari za izgradnju i oporavak mišića. Hranjive opcije nakon vježbanja uključuju:

– Bananu s maslacem od kikirikija na hlebu od čitavog zrna
– Voćni smoothie napravljen s proteinima u prahu i jogurtom

Visoka antioksidativna hrana takođe pomaže popraviti mišiće oštećene tokom vježbanja i pomaže u izgradnji snažnog imunološkog sastava. To uključuje:

– Raznoliko voće i povrće
– Brusnice
– Borovnice
– Orašaste plodove

Da biste smanjili bol u mišićima, jedite hranu s protivupalnim svojstvima, kao što su:

– Repa
– Borovnice
– Zeleni čaj
– Zdrave masnoće poput avokada ili maslinovog ulja

Izvor https://www.telegram.hr

Leave Comment

message
email
person

AlbanianBosnianDanishEnglishFinnishFrenchItalianLuxembourgishRussianSerbianSwedishUkrainian