spa wellness Crna Gora Montenegro
remove_red_eye 3841
favorite_border 0
share

Sve o saunama

Mjere opreza prilikom korišćenja saune

 

Predugo izlaganje toploti u sauni može da dovede do gubljenja svijesti usled pregrijavanja tijela, te prilikom boravka u sauni, svakako je potrebno pratiti i subjektivni osećaj i ne forsirati vrijeme ukoliko se ne osjećate dobro. Ukoliko osjetite vrtoglavicu ili probleme sa disanjem odmah napustite saunu. Sigurno je da i korišćenje saune predstavlja svojevrsni trening i da duži boravak mora da se vježba vremenom, kako bi se organizam navikavao, te se početnicima preporučuje kraći boravak ili boravak u saunama sa nižom temperaturom i na nižim klupama. Boravak u saunama nikako se ne preporučuje osobama koje su konzumirale alkohol ili koji su pod uticajem narkotika. Takodje, prije odlaska u saunu, nije preporučljivo imati obroke.

Djeca ne smikeju da borave u sauni bez nadzora i prisustva odrasle osobe, a djeci ispod 8 godina se ne preporučuje korišćenje sauna sa temperaturama preko 60 c. Nije dozvoljeno nošenje sočiva, niti bilo kakvog nakita u sauni. Izbegavajte boravak u sauni ukoliko primate terapiju koja se sastoji od ljekova za smirenje ili ukoliko uzimate stimulanse. Saune se ne preporučuju osobama sa povišenim krvnim pritiskom, “pace maker”-om, srčanim bolesnicima, kao i osobama sa izrazito niskim pritiskom, proširenim venama ili trombozom vena, akutnim infekcijama, trudnicama i maloj djeci. U saunu se nikada ne unose papuče, nakit, satovi i sl.

Razne saune su obično u wellness & spa centrima grupisane u okviru posebne cjeline i nazivaju ih “sauna world” -sauna svijet, “sauna place”-sauna mjesto, “sauna park” i sl.

Uputstvo za pravilno korišćenje sauna bliže je opisano u pojedinačnim vrstama u daljem sadržaju.

Finska sauna

Široko rasprostranjeno mišljenje je da ova  vrsta saune potiče iz Finske, što potvrdjuje i sam naziv “Finska sauna” i ako o mjestu i vremenu nastanka postoje različita mišljenja, mi se fokusiramo na suštinu značaja i načinu upotrebe finske saune.

Finska sauna je manja ili veća prostorija od drveta sa temperaturom vazduha 70-100°C, sa niskom vlažnošću vazduha koja iznosi od 10 do 15 %, te je zbog toga zovu još i suva sauna.  Saune se uglavnom razlikuju po izvoru toplote, pa tako imamo saune na struju, gas, solarne saune, one kojima je izvor toplote zapaljeno drvo. Poslednje se rijetko koriste u današnje vrijeme, osim u tradicionalnim saunama, koje njeguju izvorne vrijednosti njihovog nastanka. Ukoliko se vrelo kamenje poliva i vodom vlažnost se povećava. Voda kojom se poliva kamenje, moze biti obogaćena prirodnim aromama, eteričnim uljima, mente, narandže, limuna, breze, lavande, borovine i sl. Ovim se daje dodatan pozitivan efekat uključivanjem čula mirisa. Unutra se nalaze drvene klupe na različitim visinama.

Ukoliko sjedite na višljim klupama, temperatura vazduha je nekoliko stepeni veća. Obično se počinje od ležanja ili sedenja na nižem nivou da bi se organizam postepeno privikao na temperature. Boravak u finskoj sauni treba da bude od 6 do 15 minuta, zavisnosti od osobe i podnošenja visokih temepratura.

Današnji wellness & spa centar, ne može da se zamisli bez finske saune u svom sadržaju. Ovo je najčešće korišćena sauna i praktikuje se gotovo u svim wellness & spa centrima. Veličina same saune nije definisana, te se koriste veće ili manje. Wellness & spa centri koji primaju grupe gostiju, poput sportskih reprezentacija ili centri koji održavaju saune seanse, praktikuju da u svom sastavu imaju i veće Finske saune, koje može korisiti veći broj osoba odjednom. Takođe, ima i malih finskih sauna, koje primaju do tri osobe. Sam kvalitet ne bi trebao da zavisi od veličine. 

Korišćenje finske saune

Prije upotrebe svake saune, potrebno je da tijelo bude čisto i suvo, kao i da se u saunu ne ulazi nakon upotrebe bazena, bez da smo se predhodno dobro istuširali, kako na koži ne bi ostali tragovi hlora, imajući u vidu da se pore na koži prilikom upotrebe saune šire te hemiski sastojci i nečistoće na koži svakako nisu poželjne. Potrebno je da koža korisnika saune bude suva, kako bi efekat znojenja počeo ranije. Pravilna upotreba Finske saune podrazumijeva korišćenje pamučnih, neprovidnih plata (ogrtača), jer se podrazumeva skidanje kupaćeg kostima pre ulaska u saunu i ogrtanje sa pamučnim platnom. Ovo pravilo skidanja kupaćeg kostima, utemeljneo je na predpostavci da je kupaći kostim mokar, pun hlora koji usled zagrijevanja isparava i kojeg korisnici udišu, kao i zbog potpune komocije i pravilnog “disanja” kože.

Praksa međutim nije uvijek takva i zavisi od politike samog wellness & spa centra. U praksi, najčešće nije podrazumevano skidanje kupaćeg kostima ali bez obzira na to, obavezno je prilikom upotrebe saune korišćenje pamučnog platna koji se najčešće dobija na korišćenje prilikom ulaska u wellness & spa centar ili korišćenje sopstevnog suvog i čistog peškira koji se postavlja na mesto gde sedimo ili ležimo kako bi upijao znoj i kako ne bismo sedeli golom kožom na mestu koje je predhodni korisnik pomokrio vlasitim znojem. Imajući u vidu da se generalno prilikom upotrebe saune gubi dosta tečnosti usled znojenja zbog visokih temepratura, neophodno je pre ulaska u saunu popiti najmanje dva dl. vode ili više u zavisnosti od subjektivnog osećaja žeđi, a nakon korišćenja to ponoviti. Nije preporučljivo pijuckati vodu u finskoj sauni za vreme boravka u sauni, već je to potrebno činiti pre i posle korišćenja. Nakon upotrebe saune, obavezno je dobro tuširanje sa nešto hladnijom vodom, a nakon toga ulazak u bazen sa potpuno hladnom vodom koji se u sadržajnijim wellness & spa centrima obično nalazi neposredno u blizini “sauna dela” ili u blizini same Finske saune, a potom odlazak na svež vazduh u trajanju od 5 do 10 minuta, u zavisnosti na spoljašnu temperaturu vazduha, odnosno godišnje doba.

U nekim od wellness & spa centara postoje tuševi koji umesto klasičnog tuša imaju iznad kofu vode u drvenoj posudi, gde korisnik povlačenjem konopca prosipa hladniju vodu na sebe. Efekat hladne vode nakon upotrebe saune je od velikog značaja za cirkulaciju, a odlazak na svež vazduh, nakon toga, utiče na dopremanje kiseonika do svih organa u telu. Naime, nakon zagrevanja u sauni, krvni sudovi u telu čoveka se šire i ulaskom u hladnu vodu isti se skupljaju, čime se značajno smanjuje zapremina krvnih sudova i potstiče cirkulacija krvi u celokupnom organizmu. Upravo je mnogima ovaj efekat od najvećeg značaja i nakon obavljenog, predstavlja najveću satisfakciju. Telo i lice korisnika je nakon ovoga rumeno, a subjektivni osećaj korisnika veoma dobar. Čak i ako tada nemamo subjektivan osećaj žeđi, potrebno je piti vode. Postoje različite teorije oko redosleda nakon izlaska iz saune. Neke od njih su da je potrebno nakon tuširanja i konzumiranja sveže vode izaći na vazduh, a potom ući u hladnu vodu i obrnuto, svakako je da se ni u jednom ni u drugom postupku ne mogu napraviti greške, bitno je odraditi proceduru nakon korišćenja saune sa vodom koju treba piti, tuširanjem, boravku u hladnoj vodi od nekoliko minuta i svežem vazduhu.

Napominjemo krosinicima, iz do sada viđene prakse u raznim wellness & spa centrima, da mnogi nakon korišćenja saune, mokri od znoja, nesmotreno direktno ulaze u bazen sa hladnom vodom, bez predhodnog tuširanja, što je pored toga što je opasno, svakako veoma nekultruno i nehigijenski, imajući u vidu da tu istu hladnu vodu koriste i drugi klijenti, te apelujemo na obavezno dobro tuširanje nakon upotrebe saune i pre ulaska u bazen sa hladnom vodom. Pored higijenskog razloga, tuširanje je neophodno i zbog pripreme tela na hladniju vodu.

Napominjemo, da je za vreme upotrebe finske saune, moguće polivati vodom žarište toplote, toplo kamenje, čime se povećava toplota i vlažnost vazduha. U saunama se obično za te potrebe nalazi drvena kofa sa vodom i velikom drvenom kašikom za prelivanje žarišta toplote. Voda može da se obogaćuje prirodnim eteričnim uljima raznih biljaka, poput cimeta, breze, borvine, narandže, limuna, lavande i sl., kao i međusobnih kombinacija, čime se oživljavaju čula mirisa i pozitivno utiče na svojstva disajnih organa,  neutralisanje posledica dejstva bakterija kao i psihološki stimulans za borbu protiv anksioznosti, depresije i posledica stresa.

 

Sauna seanse

U wellness & spa centrima koji vode računa o svom imidžu sve je učestaliji trend održavanja sauna seansi, kako bi osećaj klijenata bio bolji i potpuniji. Sauna seanse održavaju se isključivo u finskim saunama na visikom temperatirama preko 90 c uz aktivnost specijalno obučenog sauna majstora koji održava seansu za korisnike saune. One traju od 10 do 15 minuta i obično se u wellness centrima nalazi raspored održavanja seansi, koji ide na svakih sat vremena ili dva sata u zavisnosti od politike samog wellness & spa centra.  U odredjeno vreme predviđeno za održavanje seansi, skupljaju se ispred finske saune svi zainteresovani klijenti u grupi, a dolaskom sauna masjtora zauzimaju svoja mesta.

Seanse se odvijaju tako što se sve vreme dok traje boravak u sauni, koristi voda obogaćena prirodnim eteričnim uljima, kojom se poliva žarište toplote tj. toplo kamenje, čijim se isparenjima ispunjava sauna i generalno povećava vlažnost vazduha. Takodje, sauna majstor koji rukovodi seansom, pored polivanja žarišta, vodi računa o preiodičnom dopremanju svežeg vazduha otvaranjem vrata i mešanjem vazduha u zatvroenom prostoru uz pomoć peškira i pamučnog platna, što u odredejenim trenutcima dodatno povećava temperaturu, podstiče znojenje, a isparenja od prirodnih eteričnih ulja pozitivno utiču na psihofizičke karakteristike korisnika putem čula mirisa. Takodje u zavisnosti od vrste seanse, često se koristi med, mleko, neutralna pavlaka, pivo i slični prirodni proizvodi kojim se maže koža, a koju obezbedjuje organizator seanse. U sauni, se pore kože šire i prirodni lekoviti sastojci iz proizvoda koji se mažu se bolje upijaju i čine kožu lepšom i zdravijom.

Za aromatizovanje vode kojom se poliva toplo kamenje, obično se koriste eterična ulja od limuna, narandže, borovine, lavande, mente i sl. samostalno ili u određenoj kombinaciji pomešani, a svaki od njih ima određeni zdravstveni uticaj na korisnike. Neki od njih je dobar za borbu protiv depresije i anksioznosti, neki protiv bakterija u grlu i nosu, neki za kožu i sl. o čemu dok radi seansu, po pravilu govori sauna majstor. Voda i eterična ulja i polivanje žarišta, toplog kamenja vodom mogu se generalno koristiti i mimo sauna seansi ukoliko to drugim, istovremenim korisnicima ne smeta, o čemu ih treba predhodno pitati. Treba biti svestan da polivanje žarišta, kamenja vodom generalno povećava vlažnost vazduha i osećaj toplote. Postupak pre i nakon sauna seansi je isti kao i kod klasične upotrebe saune. Saune seanse se uglavnom ne naplaćuju dodatno, medjutim to nije uvek slučaj i zavisi od politike samog wellness & spa centra.

 

Bio sauna

Bio sauna je opisno slična finskoj sauni, samo sa nižom temperaturom, u odnosu na finksu saunu. Temperatura vazduha u bio suni je između 55 i 60 stepeni C, a vlažnost vazduha je 35-50% što povoljno utiče na telo, otvara pore na koži i pre svega je primerena osobama koje imaju problema sa zadržavanje vode u telu i osobama koje su posebno osetljive i teže podnose visoke temperature finske saune. Ova sauna predstavlja kombinaciju finske i parne saune  i predstavlja imitaciju klime iz troske šume. U bio sauni se predvidja duži boravak u odnosu na finsku saunu i kreće se do 45 minuta. Između pojedinih boravaka u bio suni obavezan je odmor. Način korišćenja saune je isti kao već opisani kod finske saune, sa razlikom što je za vreme samog korišćenja saune moguće piti vodu.

 

Infrared sauna (infracrvena sauna)

Temperatura u infracrvenoj sauni je od 50 do 60 c, a preporučeni boravak je od 20 do 30 minuta. Potreban je samo jedan ciklus bez ponavljanja.

Infracrvena toplota je oblik energije koji je neophodan za zdravlje svih živih bića. Ukoliko  telo ne dobija dovoljnu količinu infracrvenih zraka od sunca, vremenom postajemo bolesni i depresivni. Svi životi na zemlji imaju potrebu za većom količinom infracrvenog svetla da bi bili potpuno smireni i zdravi. Infracrveno zračenje prodire duboko u naše zglobove, kožu, mišiće i tkiva, ubrzavajući cirkulaciju i bolje snabdevanje tkiva i organa kiseonikom.

Toplotom infracrvene terapije šire se kapilari, čime počinje uklanjanje skrivenih otrova. Infracrvena toplota je melem za pozitivno stanje nervnog sistema, reguliše poremećaj varenja, pomaže sagorevanje masnog tkiva i normalizuje krvni pritisak. Zahvaljujući dubinskom delovanju, znojenje se vrši iznutra prema površini kože, a količina i intenzitet znojenja su do tri puta veći nego u klasičnim saunama i ako je temperatura infracrevene saune niža. Infracrvena sauna se  zbog niže temperature u odnosu na finksu saunu lakše podnosi, ne opterećuje suviše disanje, a svakako stimuliše obilno znojenje. Ova energija je potpuno sigurna i prirodna, bez uticaja štetnih zraka. Ista tehnologija zagrevanja, koristi se u inkubatorima za novorođenčad kao i mnogim postupcima fizikalne rehabilitacije.

Zagrevanjem tela, dolazi do povećanog znojenja, cirkulacije krvi i razgradnje štetnih materija (masti, toksina, celulita, teških metala) i njihovo izbacivanje kroz kožu. Infracrveno zračenje potstiče lučenje endorfina (hormona sreće) što dovodi do dobrog raspoloženja, te ima

veliki značaj u borbi protiv stresa, opušta i oslobađa nervno-emocionalne napetosti. Tretmani u infracrvenoj sauni imaju umirujući efekat na nervni sistem, pomažu kod nesanice, smanjuju stres i neuroze. Takodje veliki značaj korišćenja infracrvene saune ogleda se u otklanjanju mišićne napetosti, detoksikacije organizma, utiče na regeneraciju tkiva, blagotvorno deluje na zglobove i linfni sistem. Redovnim korišćenjem infracrvene saune, gube se masnoće i suvišni kilogrami, pospešuje se koncentracija, jača imunitet i brobra protiv virusa i infekcija. Naročito se preporučuje kod ubrzanja regeneracije nakon sportskih povreda, bolova u zglobovima i mišićima, hroničnog umora, čestih glavobolja i depresije. Žene vole da koriste infracrvenu saunu, zbog toga što uspešno eliminiše celulit ukoliko se redovno koristi.

Način korišćenja infracrvene saune je sličan kao kod finske saune, samo što je boravak u infracrvenoj sauni duži. Za razliku od korišćenja finske saune, za vreme samog boravka u infracrvenoj sauni moguće je i poželjno konzumiranje tečnosti. Izvor toplote nije toplo kamenje, već toplotne ploče ili šipke koje zagrevaju saunu infracrvenim zracima, a koje su postavljene unutar drvenih zidova u sauni. Ne poliva se vodom toplotno žarište kao što je to moguće kod finske saune. Nakon upotrebe, poželjan je postupak koji je već detaljno opisan kod finske saune, a to je tuširanje, ulazak u hladnu vodu, konzumiranje vode-tečnosti i odlazak na svež vazduh.

 

Aroma sauna

Aroma saune imaju akcenat na mirisnim aromama, pored opšteg značaja i koristi koje pruža sama sauna. Naime, aroma sauna je širi pojam, te upotreba finske ili bio saune sa aromatizovanom vodom, prirodnim eteričnim uljima, kojom se tokom boravka poliva žarište toplote, toplo kamenje, svakako da se može nazvati aroma saunom. Prirodna, aromatična eterična ulja koje se dodaju u vodu su obično na bazi narandže, limuna, borovine, breze, kantariona, mente i sl. te sa svojim korisnim svojstvima opuštaju i relaksiraju korisnike saune, uz pomoć čula mirisa i svaki od njih ima specifična korisna svojstva od dezinfekcije disajnih puteva, borbe protiv alergija, do borbe protiv depresije i anksioznosti, a sve u zavisnosti od smeše prirodnih aroma.

Pored biljnih aroma, dosta se koristi i pivo, mada se značaj piva više ogleda kroz taloženje B vitamina na koži korisnika, usled njegovog isparavanja i kondenzacije, o čemu mi konkretno imamo sporno mišljenje, imajući u vidu da B vitamin iz piva, teško u takvom obliku i usled visokih temperatura može da opstane i ima koristi za kožu i ako je i ovaj vid aromtizacije dosta rasporstranjen u nekim od sauna seansi.  Pored aromatizacije saune sa aromatičnim uljima, u nekim wellness & spa centrima mogu se naći saune u kojima vise okačene suve biljke koje imaju naglašenu aromu i lekovito svojstvo udisanja takvog vazduha, kao što je npr. lavanda. Usled visokih temperatura, biljke ispustaju sopstvenu aromu, koja blagotvorno, antiseptički i opuštajuće utiču na organizam korisnika.  U savremenijim wellness & spa centrima, pojavljuju se čak i posebno izgradjene aroma saune (aroma kabina), koje imaju niže temperature od 30 do 40 c, a uz pomoć specijalnih uredjaja ugradjenih u zidove saune, ispuštaju arome eteričnih ulja, naizmenično više različitih. Upotreba aroma saune, je gotovo ista kao kod već opisane upotrebe finske saune.

 

Hromoterapijska sauna

Hromoterapijska sauna, jeste sauna koja pored opšteg već opisanog pozitivnog dejstva saune, ima i hromoterapijske efekte, odnosno lečenje uz pomoć pažljivo izabranih boja. Hromoterapija, ili terapija bojama, je holistička metoda lečenja. Koriste se frekvencije koje stvaraju različite nijanse boja kako bi vratili telo u savršen balans.  Boja je svetlost različitih talasnih dužina i frekvencija koje čine samo mali deo elektromagnetnog spektra. Istorija lečenja bojama vuče korene u starom Egiptu, što ukazuje na činjenicu da terapija bojama ima veze sa drevnim civilizacijama. Oko 2500 godina, Pitagora primenjuje terapiju lečenja boja, koje su korišćene za lečenje u starom Egiptu, Kini i Indiji. Postoje drevni spisi koji ukazuju da ova vrsta terapije datira hiljadama godina unazad. Terapija bojama se može koristiti za lečenje fizičkih, mentalnih, emocionalnih ili duhovnih problema, kao i za opuštanje. Saune koje podrazumevaju upotrebu svetlosnih efekata boja, po pravilu izgledaju malo drugačije od klasičnih sauna. To su takodje drvene, manje ili veće prostorije, u kojima se obično umesto klupa nalaze drvene ležaljke, konstruisane tako da su noge više uzdignute u odnosu na klasične ležaljke, sa glavom koja svakako gleda u gore. Na plafonu su ugradjeni pažljivo birani svetlosni efekti koji proizvode boje u terapijske svrhe. Nema jasno definisane temperature u ovakvim saunama ali obično funkcionišu kao finske saune, sa nižom temperaturom, kako bi boravak u istim bio nešto duži u odnosu na finsku.

Hromoterapija se može primeniti i nezavisno od sauna u sobama za odmor i mirovanje, u pauzama između seansi upotreba sauna. U sobama za mirovanje, mogu se naći specijalno dizajnirane ležaljke, a plafon i enterijer menja boju po specijalnom i stručno izabranom programu za opuštanje. Sobe za odmor, odišu pored svega mirom i tišinom.

 

Parno (Tursko) kupatilo

Parno ili tursko kupatilo je vrsta saune u kojoj je zastupljena visoka vlažnost vazduha koja se kreće do 100 %,  i temperaturom koja se kreće od 40 do 50 c. Parna kupatila su drevna vrsta kupatila i vode poreklo još iz rimskog doba. Pomažu prevazilaženje stresova svakodnevnog života, opuštanje i sticanje nove snage kao i poboljšanje opšteg fizičkog i mentalnog blagostanja.

Parno kupatilo je bilo popularno kod starih Grka i Rimljana. Mnogi Tursko kupatilo, odnosno hamam, smatraju pravim zadovoljstvom koji dobro utiče na organizam, potkrepljuje i osvežava. Zbog visoke vlažnosti parna kupatila se nikako ne izradjuju od drveta, već uglavnom od sitnih pločica. Prostor Turskog kupatila je najčešće opremljen u istočnjačkom stilu. Naročito se preporučuju u slučajevima: bronhijalne astme, bronhitisa, problema gornjih disajnih puteva, kašlja, promuklosti, iskašljavanja (posebno uz pomoć eteričnih ulja) kao i bolnog kretanja zglobova. U parnom kupatilu se obično nalazi i česma odnosno crveo za prskanje sa hladnom vodom za povremena rashladjivanja. Mnogi prilikom boravka u parnim kupatilima koriste so, kojom se vrši piling kože nakon samo par minuta boravka u njemu.

U parno kupatilo se ulazi samo u kupaćem kostimu, imajući u vidu da je vlažnost vazduha izuzetno velika, sve površine iznutra su mokre, te bi nošenje peškira odnosno pamučog platna bilo izlišno i brzo bi se  sve pomokrilo. Predviđen boravak u parnom kupatilu se kreće od 5 do 20 minuta u zavisnosti od subjektivne podnošljivosti velike vlažnosti u kombinaciji sa visokom temperaturom. Nakon korišćenja parnog kupatila, neophodno je istuširati se, piti dosta tečnosti, poželjno je ući u bazen sa hladnom vodom i nakon toga, po mogućnosti izaći na vazduh, kao što je opisano nakon upotrebe finske saune.

 

Izvor : http://www.wellness-centar.com/

Leave Comment

message
email
person