wellness spa Montenegro Crna Gora
remove_red_eye 858
favorite_border 0
share

Sprečavanje ožiljaka od rezova i ogrebotina

Živjeti bilo kakvim aktivnim životom znači da ćemo u nekom trenutku svi ogrebati kožu ili se se posjeći. Iako mnoge abrazije mogu prerasti i izliječiti se i ne ostaviti nikakav trag, postoje brojne prilike za njih da umjesto toga ostavljaju trajne ožiljke. Srećom, postoje neke mjere koje možete poduzeti kako biste spriječili pojavu neželjenih ožiljaka.

Kako se događa ožiljak?
Prije svega, važno je znati da je stvaranje ožiljaka vrlo prirodan dio zacjeljivanja rane – proizvodnja kolagena se ubrzava kako bi brzo sanirala povredu i kao takva koža prolazi kroz normalnu proizvodnju nove kože. Pojava ožiljaka određena je činjenicima kao što su veličina rane, dubina, količina krvi koja dolazi, debljina kože i još mnogo toga.

Čistoća je glavni faktor
Svaka povreda koja rezultira oštećenom kožom treba biti čista i bez ostataka prljavštine. Posljednje što želite je strano tijelo koje pogoršava povredu ili bakterije koje uzrokuju infekciju.

Održitavajte je hidriranom
Dok se zacjeljujete – obezbijedite vlagu na mjestu povrede umjesto da dopustite da vam se koža osuši. Malo vazelina na rani, prekrivenim nelepljivim zavojem, je  duži  put do ozdravljenja epitela uz minimalnu vidljivost.

Nakon ozdravljenja – i dalje ćete željeti zadržati novu kožu hidratiziranom i pedantnom, pa je upotreba prirodnog hidratantnog losiona kao što je Jericho Body Lotion Sheer Delicacy važan korak u tom procesu.

Masaža
Održavanje protoka krvi može biti velika stvar. Svakodnevno masiranje površine, naročito s nekim vitaminom za fuziju  napr. vitaminom E (kao što je oblaganje maslacem za tijelo) može potencijalno smanjiti vidljivost ožiljka.

Sakrij se od Sunca
Baš kao što sunčeva svjetlost opušta pravilnu kožu, to može posebno uzrokovati promjenom boje tkiva ožiljaka i zacjeljivanje rana.

Sve prirodno,
Izvan malo vazelina ili nekog losiona, stvarno ćete htjeti da rana zacijeli na prirodan način. Vodonikov peroksid, na primjer, samo će nastaviti iritaciju. Ne otklanjajte kraste samo će usporiti proces i povećati šanse za ožiljke.

Leave Comment

message
email
person