spa wellness Crna Gora Montenegro
remove_red_eye 750
favorite_border 0
share

Pronađite svoje “zato” u pitanju “zašto”

Bitka za pobjedu u izazovu mršavljenja ili bilo kakve promjene ponašanja započinje pobjedom u vašem umu. Ako ne pobijedite bitku u svojoj glavi, nikada nećete biti istinski uspješni. Zvuči dobro, zar ne? Ali kako to raditi ?? Upravo sam prisustvovao sopstvenom wellness odmoru i želio bih napisati nekoliko postova o lekcijama koje sam naučio o pobjedi u mentalnoj igri

Prva je identifikacija ZAŠTO. Znajući zašto želite postići cilj učinit će vas nezaustavljivima – smatrao sam ih fascinantnim, a nadam se da ćete i vi.. ZAŠTO mora biti lična i duboka odluka da bi zaista pokrenula akciju, pogotovo kada dođu teža vremena. Svi volimo ideje poput “Želim se uklopiti u svoje uske farmerke” ili “Želim izgledati dobro na plaži.”

Pa kako izgleda taj postupak za mene? Na konferenciji smo morali stvoriti odgovore na sljedeće: Zašto se želite dobro uklopiti, smršati i biti zdravi? Evo što sam smislio:

Da se osjećam dobro u sebi – tako jedino mogu uticati na druge, tako mogu biti primjer svojim kćerima, tako da imam osjećaj nade umjesto beznađa.

Da imam više energije – želim držati korak sa svojom djecom, imati dovoljno energije da pomognem svojoj porodici čak i nakon cjelodnevnog radnog dana, a sve  zbog toga što se napunim energijom, osjećam se dobro. Da budem na raspolaganju – da kažem “da” stvarima koje želim raditi, da izlazim i radim stvari – jer znam kako je to ne biti u mogućnosti raditi stvari, a da ne budem teret za supružnika i djecu kada ostarim.

Da  podstaknem druge – moju porodicu, prijatelje, kolege…

Ako se i dalje borite s dubokim teretima, razmislite o Vašim iskustvima. Ne živimo zauvijek, a ne postoji dugme “uradi ponovo”. Oskudice pokreću akcije, pa koristite to kao emocionalni utijecaj u kreiranju svog razloga. Ako ste žensko, Vaš prosječni životni vijek iznosi 81, a muškarcu 76godina. Dakle, uzmite svoj životni vijek – svoju trenutnu dob, a zatim oduzmite još 3 ako imate više od 30 kilograma težine. Dobijeni broj je procijenjeni broj godina koje vam je ostalo da živite. Koje ćete događaje propustiti ako ne promijenite svoj put? Nadalje, želite kvalitet života, a ne samo količinu. Prošlo mi je oko 35 godina – moja djeca će do tada biti odrasli, ali u osnovi ću propustiti većinu života svojih budućih unuka. Kad pomislimo na količinu uticaja mojih baka i djedova u mom životu, ta činjenica pruža nevjerojatan zamah da se sada oporavim!

Ovaj je post namijenjen motivisanju, a ne depresiji. Cilj je pronaći koja je vaša prava motivacija, zapišite je i često pogledajte.

“Život je kratak.

Ako je ikada postojalo trenutak da slijedite svoju strast

napravi nešto što ti je važno,

taj trenutak je sada. ”

 

 

Izvor: Jennifer Houtman

Leave Comment

message
email
person