spa wellness Crna Gora Montenegro
remove_red_eye 1040
favorite_border 0
share

Kako utiče zima na Vaš um i tijelo?

Hladno vrijeme može vam opustošiti kožu zbog jakih vjetrova, pada vlage i intenziteta kućnog grijanja.  Povrh toga, uz prehladu dolazi i mogućnost povećanog krvnog pritiska, dodatnih napora na srcu i, naravno, vjerojatnoća da se uhvatite prehlade ili užasne gripe.

Štoviše, hladno vrijeme može izmijeniti vaše mentalno zdravlje, a NHS predviđa da bi to moglo uticati na čak jednu na petnaest osoba između septembra i april.

Pročitajte kako biste saznali kako zaštititi um, tijelo i kožu tokom hladnijih mjeseci.

 

Dajte svojoj koži zdravlje

 

Kad se vrijeme ohladi, a vazduh osuši, važno je poduzeti korake za zaključavanje vlage u koži da se ne osuši. Način da to postignete je pojačavanjem režima njege kože. Zima nije vrijeme da štedite na njezi kože, a vaš uobičajeni lagani losion možda neće biti dovoljan.

Ujutro se odlučite za bogatu kremu kao što je Elemis Daily Moisture Boost, a noću odaberite naporno hidratantno sredstvo poput Elemis Overnight Matrix, dekadentne noćne kreme za izravnavanje bora. Ili, Murad Overnight Detox Skin, koji detoksira vašu kožu dok spavate.

Woman applying moisturiser on face

Jednom nedeljno ili više, nanesite bogatu masku koja sadrži kolagen. Kolagen je čudesan sastojak koji pomaže zacjeljivanje crvenila i suvoće uzrokovane prehladom, plus daje koži pojačanje prijeko potrebne vlage.

Ovo doba godine savršeno je zaštititi svoju kožu tako što ćete dobiti facijalu. Spa Experience nudi niz facijala za Vaše lice.

Posebno djelotvoran tokom zimskih mjeseci je Biotec facial. Ovaj umirujući tretman koristi naprednu bio-električnu tehnologiju 5 u 1 koja djeluje u sinergiji s bioelektričnim poljem vaše kože kako bi koža nježno podigla površinu i dala joj dodatnu snagu. Sve to Vam  ostavlja  oživljenu, blistavu i što je još važnije, zaštićenu kožu.

 

Zaštitite svoje grudi

 

Ove zime možete očekivati napad prehlade i gripe, pa vam preporučujemo da poduzmete naših 6 koraka za jačanje imunološkog sastava:

 

 1. Usresredite se na dobivanje pravih hranjivih sastojaka.
 2. Poduzmite korake da biste ostali hidrirani.
 3. Dobro se odmorite.
 4. Toekom zime konzumirajte što više vitamina C, kao i drugih moćnih antioksidansa, od kojih se većina može naći u voću i povrću. (Gornji savjet: odlučite se za proizvode bogate boje, što je dublji ton, veći je broj antioksidanata!)
 5. Utoplite se. Pad temperature tojekom zime može uticati na sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija, stoga budite dobro zagrijani u svojoj kući i izvucite na vrijeme pokrivače!
 6. Razmislite o posjećivanju termalnih lječilišta kako biste svom tijelu podarili toplinu i opuštenost.

Couple keeping warm by the fire

Slijedite ove korake i postoji velika vjerojatnoća da ćete kroz hladne zimske mjesece proći kijanja.

 

Ne zanemarujte Vaše ruke, noge i stopala

 

Hladno vrijeme više ne isušuje vašu kožu i čini vas hladnim – daleko veća briga je što možete suziti vaše arterije i krvne žile, a zauzvrat ograničava cirkulaciju krvi i smanjuje kiseonik u Vašem srcu.

Zbog toga je vaše srce primorano brže tući da bi cirkuliralo krv kroz sužene žile i, kao rezultat, dolazi do porasta otkucaja srca i krvnog pritiska.

Krvotok krvi je bitan ne samo za sada, već i za kasnije u životu, jer visoki krvni pritisak često dovodi do zatajenja srca. Stoga je ključno da učinite sve što možete kako biste osigurali da krv cirkuliše kako treba.

Heart-shaped sign in front of sun

Kako obezbijediti adekvatnu cirkulaciju krvi

 

 • Vježba je odličan način da vam krv teče. Pokušajte s najmanje 30 minuta razmjerno energične vježbe.
  Zimi idite na redovne masaže. Masaža je izvrstan način za podsticanje cirkulacije krvi i limfnih žila, stoga obavezno rezervišite masažu (ili tri!) Ove zime.
 • Pokušajte da pijte više vode jer dehidracija dovodi do loše cirkulacije krvi.
 • Ako pušite, možda je vrijeme da prestanete, jer je loša cirkulacija jedna od najštetnijih nuspojava cigareta.

Woman with cat

 

Izvor: https://www.spaexperience.org.uk/

Leave Comment

message
email
person