wellness spa Montenegro Crna Gora
remove_red_eye 1436
favorite_border 0
share

Kako se jednom zauvijek riješiti stresa?

probuditi-kreativnost
  • Helena Duplić
  • Psihologija, Put ka sreći

Zato što smo odrasli i muče nas “odrasle brige”, ne znači da trebamo dozvoliti da kreativnost i djetinja znatiželja iz nas iščeznu. Kreativnost može biti produktivna za naše stanje uma. Može nas opustiti i dozvoliti nam da svoju percepciju pomaknemo iz svakodnevnih briga prema opuštenijem stanju, koje se ne orijentira na kontrolu svakog aspekta, svakog trenutka.

Istražiti svoju kreativnost otvara brojne mogućnosti odrasloj osobi, koja je uronjena u svijet briga gotovo svaki trenutak dana. Slijede praktični načini povratka kreativnosti u vašu svakodnevicu. Slijedite one koji vam se najviše svide.

kreativnost-einstein

Promijenite svoju perspektivu

Razmišljajući van okvira, pokrećete kreativnost. Tako počinjete sagledavati svaku situaciju iz više različitih uglova. Kako biste promijenili svoju percepciju, ubuduće probleme podijelite na nekoliko elemenata. Zatim te elemente pomiješajte i pokušajte pronaći nove načine za pronalazak rješenja.

Razmislite što bi se dogodilo kada bi ideja za koju ste zapeli, jednostavno bila zamijenjena drugom.

Ova metoda je važna za jačanje kreativnosti jer vam pomaže da se odmaknete od fiksacija koje mogu ometati kreativna rješenja.

svakodnevna-kreativnost

Čitajte više

Biti kreativan uključuje korištenje mašte za stvaranje novih rješenja. Ne uključuje rješavanje putem koncepata koji su nam pruženi i dobro poznati. Sličan način rješavanja problema vidljiv je i u romanima. Za razliku od televizije, morate zamisliti i mentalno stvoriti sadržaj za sebe same. Nuka potvrđuje poveznicu kreativnosti i čitanja. To se posebno odnosi na čitanje fiktivnog štiva. Dobar roman je mnogo privlačniji od čitanja poslovnih izvještaja ili statistike neke kompanije.

Čitanje omogućava umu nesvjestan rad, istovremeno ga ispunjavajući kreativnošću. Uz to, dobro je za bijeg, koji nam je svima ponekad potreban. Dakle, pronađite štivo u kojem uživate i odvojite vrijeme za čitanje!

kreativnost-i-anksioznost

Obratite pažnju na “sada”

Kreativno stanje uma je svjesno stanje. Trebate posmatrati, sakupljati velik broj informacija, te ih posmatrati iz različitih uglova. Kada počnete obraćati pažnju na svaki detalj, moći ćete djelovati odvažno.

Fokusirajte se na trenutni događaj. Činite to svjesno, kada primijetite da su vam misli odlutale. Slušajte svaku riječ koju neko izgovara. Budite svjesni i vlastitih misli.

Za kraj, neka vam slijedeća misao bude dodatna inspiracija ka kreativnom razmišljanju:
Istovremeno možemo imati međusobno suprotne misli. Paradoks je u tome da nam je ugodno s obije. Ako prihvatate obije misli te vam je s njima ugodno, strah nestaje.

Izvor: www.krenizdravo.rtl.hr