wellness spa Montenegro Crna Gora
remove_red_eye 1026
favorite_border 0
share

Dobre i loše masti- naučite ih razlikovati

Što su masti – definicija

Zajedno s ugljenohidratima i proteinima masti čine osnovu naše prehrane. One su neophodne za razvoj. Masti su kombinacija zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.

Hemijska razlika između zasićenih i nezasićenih masnih kiselina

Maksimalno pojednostavimo, zasićene masne kiseline imaju jednostruku vezu između atoma ugljika u molekuli, nezasićene imaju dvostruku vezu. Ta mikroskopska razlika uzrok je što jedne masne kiseline debljaju i dižu razinu kolesterola, druge čine suprotno.

Loše masti

Loše masti sadrže pretežno zasićene ili trans masne kiseline. One podižu razinu lošeg kolesterol, uzrokuju dijabetes i debljanje, bolesti srca i žila, mogu biti i kancerogene.

Zasićene masne kiseline

Zasićene masne kiseline nalaze se u proizvodima životinjskog podrijetla: mesu, jajima i mliječnim proizvodima. Zastupljene su i u nekim biljnim proizvodima kao što su kokos i kikiriki.

Trans masne kiseline

Ove masne kiseline nalaze se uglavnom u prženoj prerađenoj hrani, npr. u kokicama koje kupujemo u kinu te u čipsu. One su umjetno proizvedene i služe kako bi konzervirale hranu. Zato čips ili pommes frites iz McDonaldsa mogu stajati mjesecima bez da promjene boju, oblik ili okus.

Trans masne kiseline dižu razinu kolesterola, ali što je još gore one su kancerogene.

 

Kako prepoznati dobre masti?

Masti koje su na sobnoj temperaturi u krutom stanju su zasićene, npr. maslac, svinjska mast… Masti koje su na sobnoj temperaturi u tekućem stanju su nezasićene. To su maslinovo ulje, laneno ulje…

Ovo pravilo vrijedi samo za čiste masti, ne i za namirnice. Orah je u krutom stanju, ali sadrži uglavnom nezasićene (zdrave) masti.

Savjet za zdravu prehranu

U prehranu treba uvrstiti što više namirnica koje sadrže dobre masti. Loše masti nisu štetne u malim količinama (1 jaje dnevno, 2 dcl mlijeka i sl.), ali je potrebno paziti da se s njima ne pretjeruje. Kod izbora ulja bogatog Omegom uvijek treba dati prednost hladno prešanom ulju. Ono nije termalno obrađeno i nije izgubilo zdrave sastojke. Ako mislite da ne uzimate dovoljno dobrih masti, postoje dodaci prehrani s Omegom 3, ribljeg i biljnog podrijetla koji će vam pomoći da nadoknadite dobre masti.

Izvor: www.krenizdravo.rtl.hr

Leave Comment

message
email
person