spa wellness Crna Gora Montenegro
remove_red_eye 1376
favorite_border 0
share

Crna Gora na dobrom putu da unaprijedi zdravstveni turizam

Crna Gora je na dobrom putu da unaprijedi zdravstveni turizam, za šta je presudno povezivanje hotela i bolnica, javnog i privatnog sektora, edukacija kadra, kreiranje i standardizacija usluga i njihova marketinška promocija, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).
Predsjednik Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma PKCG, Vasilije Stijepović, kazao je da Crna Gora posjeduje temeljne turističke resurse za razvoj zdravstvenog turizma, posebno prirodne ljekovite faktore i kvalitetan stručni kadar, što su osnovni preduslovi stvaranja konkurentne ponude.“Međutim, resursi u zdravstvenom turizmu nijesu ni približno iskorišćeni u odnosu na njihov stvarni potencijal. Putovanja kao oblik zdravstvenog turizma preduzimaju se u cilju održavanja, stabilizovanja i po mogućnosti, vraćanja fizičkog i mentalnog dobrostanja, korišćenjem prirodnih ljekovitih faktora, medicinskih usluga, sportsko–rekreativnih i wellness sadržaja van mjesta stalnog boravka”, rekao je Stijepović za Glasnik PKCG.

On je dodao da je cilj takvog putovanja što duže očuvanje zdravlja i poboljšanje aktuelnog zdravstvenog stanja pojedinca.

“Činjenica koja, takođe, pokazuje značaj ove industrije je da zdravstveni turisti troše pet puta više nego drugi. Od presudne je važnosti povezivanje hotela i bolnica, odnosno javnog i privatnog sektora zbog uspješnijeg nastupa na tržištu zdravstvenog turizma”, naveo je Stijepović, prenosi MINA-business.

On je kazao da turistički poslenici ne spore da Crna Gora ima šansu da postane razvijena i autentična destinacija zdravstvenog, spa i wellness turizma, ali kao preduslov za to navode ponudu inovativnih i standardizovanih usluga.

“Ukoliko pođemo od konstatacije da zdravstveni turizam možemo podijeliti na liječilišni, wellness i medicinski, onda možemo konstovati da zaista posjedujemo potencijal u wellness turizmu. Od spa i wellness hotela očekuje se da kreiraju programe koji će gostima ponuditi kombinaciju orijentalnih i zapadnjačkih metoda, sa akcentom na autentični wellness karakterističan za crnogorska područja”, saopštio je Stijepović.

On smatra da Crna Gora “kaska” za zemljama u okruženju kad je riječ o wellness i spa programima, što otvara vrata ulaganjima, ali, s druge strane, podrazumijeva utvrđivanje vizije i strategije razvoja tog segmenta privrede.

Postojeća ponuda wellness turizma u hotelima i turističkim resortima, prema riječima Stijepovića, usmjerena je na tretmane ljepote, masaže, saune, bazenske sadržaje i fitnes, a njen razvojni potencijal umanjuje nepostojanje regulative o osposobljenosti osoblja, kao i zakonski propisi koji ograničavaju uvođenje medicinske komponente u hotelijerstvo.

On je dodao da Crna Gora, kada je riječ o liječilišnom i medicinskom turizmu, posjeduje određeni potencijal i subjekte predvođene Institutom “Simo Milošević”, Specijalnom bolnicom za plućne bolesti u Brezoviku, Opštom bolnicom Meljine, Javnom ustanovom Kakaricka gora i velikim brojem privatnih zdravstvenih ustanova.

“Ne slučajno, posebno ističem dentalni turizma kao komparativnu prednost u razvoju medicinskog turizma u Crnoj Gori, s obzirom na broj stomatoloških ordinacija koje su definitivno sa opremom i edukovanim kadrom na nivou onih u razvijenim evropskim zemljama”, naveo je Stijepović.

On je kazao da je njihova prednost u cijena koštanja usluge, koja je osam do deset puta niža od evropskih.

“Ako potencijalnom klijentu-pacijentu uz paket stomatoloških usluga ponudimo neku od naših atraktivnih destinacija, onda i ne čudi što za jedan od posebnih prioriteta upravo vidim jačanje i afirmaciju ovog segmenta medicinskog turizma. Još jedan značajan segment zdravstvenog turizma za koji postoje potencijali u Crnoj Gori je sportsko-rekreativni turizam”, rekao je Stijepović.

On je naveo potencijale Ulcinjske rivijere i Sportske dvorane Topolica u Baru, koje mogu biti savršeno mjesto za pripreme sportista 365 dana u godini, dok sportske dvorane na Žabljaku i Kolašinu omogućuju pripreme sportista na većoj nadmorskoj visini.

“Ukoliko tome dodamo potencijale i već dobro osmišljene programe planinarenja i biciklizma koji bi se dopunili sa eventualno drugim programima, prije svih razvojem šumske medicine, imamo zaista i u ovom segmentu dovoljno potencijala za razvoj”, saopštio je Stijepović.

On je kazao da Svjetska zdravstvena organizacija računa da će, zbog trenda starenja populacije i sve izraženije orijentacije društva na zdravi život, briga o zdravlju za 15 godina postati najjača svjetska industrija, kao i da će 2030. činiti čak 22 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i biti najveći pokretač turističkih putovanja.

“Uprkos velikim potencijalima, prevashodno prirodnim faktorima, Crna Gora zauzima skroman udio u ovoj grani turizma, koja bilježi godišnji rast od 15 do 20 odsto na svjetskom nivou, iako postoji i realno interesovanje turista za taj oblik usluga”, saopštio je Stijepović.

On je dodao da podatak da 6,1 odsto turista motiv dolaska turista u Crnu Goru vidi u zdravstvenim razlozima, predstavlja dobru osnovu da se usaglasi zakonodavni okvir, istakne važnost standardizacije kvaliteta usluge i edukacije kadra. Uz marketinške aktivnosti, prodaju usluga i primjere dobre prakse, smatra Stijepović, taj procenat bi bio mnogo veći.

“Sredstva i finasiranje tih aktivnosti obezbjeđivala bi se kroz programe rada državnih institucija, kao i sve značajnim korišćenjem sredstava EU fondova, koji neminovno uz preduslov kvalitetnog kreiranja projekta prepoznaju takve aktivnosti kao prioritetne”, rekao je Stijepović.

On smatra da Klaster zdravstvenog turizma treba da doprinese promociji i razvoju Crne Gore kao destinacije zdravlja, kroz organizovano pristupanje emitivnim tržištima, pozicioniranje i brendiranje na regionalnom i međunarodnom tržištu ujedinjenim marketinškim naporima i saradnjom sa srodnim organizacijama i institucijama.

“Kada pogledamo koliko se danas govori o zdravstvenom turizmu, kao i broj subjekata koji se uključuje u afirmaciju tog segmenta turizma, onda mi je zadovoljstvo da istaknem uspješnu pionirsku misiju kako Medical SPA asocijacije Crne Gore, tako i Klastera zdravstvenog turizma na polju sistemskog razvoja i promocije zdravstvenog turizma”, rekao je Stijepović.

On je podsjetio da je u februaru prošle godine, uz pomoć i podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, osnovan prvi Klaster zdravstvenog turizma, čiji su ciljevi promocija Crne Gore kao destinacije zdravlja i povezivanje vodećih stručnjaka iz područja zdravstva, turizma i srodnih potpornih djelatnosti kako bi se unaprijedila ukupna ponuda.

“Tradicija, infrastruktura i stručni ljudski potencijal, temelji su na osnovu kojih su osnivači Klastera prepoznali zdravstvenu industriju kao ključnu komparativnu prednost Crne Gore i naglasili potrebu da zdravstveni turizam postane prepoznatljivi regionalni brend”, kazao je Stijepović.

On je saopštio da je zadatak Klastera da doprinese promociji i razvoju Crne Gore kao destinacije zdravlja kroz organizovano pristupanje emitivnim tržištima, pozicioniranje i brendiranje na regionalnom i međunarodnom tržištu.

“Pored generatora razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, Klaster je postao prepoznat i na području jugoistočne Evrope, pa je kao rezultanta svih aktivnosti postao jedan od osnivača prvog balkanskog Klastera zdravstvenog turizma registrovanog u Briselu”, zaključio je Stijepović.

Izvor: antenam

Leave Comment

message
email
person