spa wellness Crna Gora Montenegro
remove_red_eye 855
favorite_border 0
share

5 Savjeta za uspješno opuštanje u wellenss i spa centrima

Odlazak u wellness & spa centar jedan je od najboljih načina da se na nekoliko sati potpuno opustite i izborite sa svakodnevnim stresom. Korišćenje sauna, slanih soba, bazena i ostalih sadržaja koje nude wellness & spa centri, pored pozitivnog uticaja na mentalno zdravlje, dovodi i do poboljšanja fizičkog zdravlja. Danas gotovo da nema hotela koji ne nudi korišćenje ovih sadržaja, a postoje i mnogobrojni wellness & spa centri u kojima možete da makar na kratko zaboravite na sve obaveze.

Prije odlaska u wellness & spa centar važno je da naučite pravila ponašanja kao i kako da pravilno koristite sve ono što vam se nudi. Ovo su neki od korisnih savjeta koje bi trebalo da znate prije nego što odete na opuštanje.

Kupaći i sredstva za ličnu higijenu

Od „opreme“ prije polaska u wellness & spa centar morate ponijeti peškir, kupaći kostim, papuče i sredstva za ličnu higijenu – šampon i sapun. Mnogi centri svojim klijentima daju sredstva koja su potrebna za tuširanje, papuče i peškir, ali bilo bi dobro da se prije nego što prvi put odete raspitate šta da ponesete.

Obavezna dezinfekcija

Prije ulaska u prostoriju u kojoj se nalazi sadržaj koji želite da koristite obavezno morate da dezinfikujete stopala u malom bazenu koji se nalazi ispred. Obratite pažnju kako hodate od svlačionice do wellness & spa sadržaja, jer se možete desiti da su pločice mokre i klizave. Iako su u mnogim centrima pločice neklizajuće malo opreza nije na odmet.

Slušajte svoje tijelo

Poštujte preporučeno vrijeme boravka u saunama, jer predugo sjedenje na toploti može da dovede do pregrijavanja tijela, vrtoglavice, gušenja pa i gubitka svijesti.  Važno je i da slušate sopstveno tijelo pa ukoliko osjetite da vam je loše odmah napustite saunu. Takođe, nikako nemojte boraviti u sauni ukoliko ste prije toga konzumirali alkohol, ili imate problema sa srcem, krvnim sudovima, niskim pritiskom i proširenim venama.

Oprezno sa djecom

Djeci mlađoj od 16 godina ne preporučuje se da duže od nekoliko minuta borave u sauni jer su njihovi krvni sudovi mnogo osjetljiviji. Ukoliko riješite da sa djetetom koristite saunu vodite računa da se ono ne opeče na vrelo kamenje. Svakako je boravak u slanoj sobi mnogo bolji izbor ukoliko u spa centru želite da uživate sa djetetom. Jedno opuštanje u slanoj sobi donosi blagodeti po disajne puteve kao trodnevni boravak na moru. Odraslima se preporučuje 40 minuta dok djeca smiju da ostanu do 20 minuta.

Istuširajte se prije ulaska u saunu

Poslije kupanja u bazenu, a prije ulaska u saunu, obavezno je tuširanje kako bi se sa tijela skinule sve hemikalije i nečistoće, da ne bi došlo do njihovog isparavanja u sauni. Takođe ukoliko odmah po dolasku u spa centar riješite da idete u saunu takođe je obavezno tuširanje da bi se uklonili tragovi parfema, dezodoransa i ostalih sredstava koja ste prije toga nanijeli na kožu.

fotografije: pixabay

Izvor: putovanjaiturizam.com

Leave Comment

message
email
person

AlbanianBosnianDanishEnglishFinnishFrenchItalianLuxembourgishRussianSerbianSwedishUkrainian